Viețile noastre, ale tuturor, au fost complet date peste cap odată cu apariția coronavirusului, iar viitorul, cel puțin pe termen scurt, va fi unul al restricțiilor și precauțiilor cu privire la viața noastră cotidiană. În condițiile unei „lumi noi” în care distanțarea socială este prima condiție a oricărei ieșiri din casă, vacanțele noastre se vor schimba în mod radical. De aceea, pentru iubitorii de mare și soare, vacanțele pe mare, în veliere sau yachturi cu motor, vor fi unele dintre cele mai sigure variante de a sta la mare departe de plaje aglomerate și mulțimi.

Distanțare socială și vacanță de vis în același timp

Navigația pe bărci cu vele a fost dintotdeauna o preocupare mai degrabă a celor care au căutat să se distanțeze social de mulțimile de oameni înghesuiți pe plaje, pe terase, în cluburi sau hoteluri all-inclusive. Și asta nu e o preocupare doar de ieri sau de azi. Milioane de oameni aleg în fiecare an să își petreacă vacanțele la mare pe veliere închiriate în diferite zone ale Mediteranei, Caraibelor, Oceanului Indian sau Pacific. Mii de familii din România au descoperit în ultimii 10-15 ani frumusețea vacanțelor petrecute pe mare, dar departe de hoteluri; fie că Turcia, Grecia, Croația, Italia, Spania sau Franța, aceștia revin an de an pe mare.

Navigația cu vele sau sailingul, cum îi spunem noi de dragul exprimării concise, deși cuvântul nu a intrat încă în atenția Academiei pentru a fi introdus în DEX, este un sport al oamenilor mai degrabă solitari, al celor care își doresc să se bucure de liniște, de natură, de golfuri liniștite, de plaje pustii, nedescoperite.

Cumva, în contextul isteriei declanșate de noul coronavirus care a măturat planeta de la un capăt la altul și care ne-a schimbat tuturor planurile de vacanță, dar mai mult decât atât, ne-a stricat complet „feng-shui-ul” în ceea ce privește relaxarea cu care vom privi apropierea unui străin de noi, sailingul devine unul dintre modurile în care tot mai mulți oameni care vor opta să își petreacă vacanțele cât mai departe de mulțimile de oameni veniți pe plaje, în hoteluri imense, în cluburi aglomerate.


Vacanța pe barcă a devenit dintr-odată una dintre cele mai sigure variante de petrecere a unui sejur la mare; ieșiți din casă, vă urcați în mașină sau pe motocicletă, conduceți în port și ieșiți pe mare.

Sailingul nu numai că te duce în locuri îndepărtate, aproape virgine, dar te și conectează imediat cu natura, cu marea, cu apa, cu soarele și beneficiile acestuia. Odată ieșiți pe mare, riscul de a intra în contact cu persoane infestate cu coronavirus este aproape zero. Puteți opta ca serile să le petreceți ancorați în golfuri, să serviți cina romantic, pe punte, să înotați doar în zone izolate, departe de mulțimi. Chiar dacă nu rămâneți peste noapte la ancoră și alegeți să stați într-un port, veți fi în continuare protejați. Puteți să comandați mâncare la restaurante sau să vă faceți provizii și să gătiți pe barcă; așa vă veți putea izola pe barca voastră, dar totuși să vă bucurați de atmosfera mediteraneană a orașelor sau satelor pe unde veți ajunge. La fel de bine veți putea găti peștele pe care l-ați pescuit chiar voi de pe barcă. Într-o astfel de vacanță, barca devine propria voastră bulă care vă ține la o distanță socială de ceilalți, dar totuși vă poartă dintr-un loc în altul neținându-vă izolați fizic în același loc.

O vacanță sigură, economică și ecologică

Cu un velier nu veți reuși să faceți un traseu foarte lung într-un timp scurt, dar veți avea ocazia ca în fiecare seară să fiți în alt loc, să vă bucurați de peisaje diferite, să vedeți oameni diferiți, să descoperiți gusturi noi, fiind totuși în siguranță, nefiind nevoiți să schimbați hotelul zilnic. Un velier de 40 picioare are de obicei trei dormitoare și două băi, salon și bucătărie utilată și vă va costa în jur de 2000-2500 Euro/săptămână (adică în jur de 400 Euro/persoană, un preț mai mult decât rezonabil pentru o cazare la mare în Mediterana). Veți avea aproape tot confortul de acasă, dar peisajele și amintirile vor fi de neuitat.

Ceea ce am învățat în urma acestei pandemii, este că Pământul are nevoie de o pauză ca să respire puțin. Călătoriile cu velierul sunt unele dintre cele mai ecologice modalități de a te deplasa dintr-un loc în altul. Odată ridicate pânzele, am oprit motorul și ne folosim doar de forța vântului și de curenții mării pentru a ne deplasa către următoarea destinație. Puteți opta și pentru un yacht cu motor, dar acestea, din păcate, nu sunt cele mai bune prietene ale vântului, iar poluarea generată de acestea nu este de neglijat.

Confortul pe un velier este aproape ca cel de acasă. Nu trebuie neapărat să fiți pe un megayacht pentru a vă bucura de confort. Într-adevăr, nu veți avea o cadă mare pe care să o umpleți cu apă fierbinte, nu veți avea Thermomix sau televizor cu ecran de 180 cm, nici vreo telecomandă prin care să vă controlați toate echipamentele din casă, dar în schimb veți putea să vă bucurați de apusuri unice, de cure de aerosoli permanente, de ape de înot perfecte și de nopți sub cerul plin stele.