(Articol publicat in numarul 42/2017 al revistei Yacht Expert)

Am scris pentru revista Yacht Expert un articol despre cateva din destinatiile mele preferate din Sudul Turciei si Insulele Dodecaneze. Puteti citi articolul mai jos. Va recomand insa sa va cumparati si revista unde mai puteti citi cateva articole interesante despre America’s Cup sau despre o masina amfibie care va va permite sa mergeti si pe mare si pe uscat fara sa schimbati mijlocul de transport.

Dacă încă vă gândiți că veți ajunge la sailing anul acesta, sudul Turciei și insulele Dodecaneze sunt una dintre cele mai accesibile destinații cu prețuri foarte atractive la charter de bărci, golfuri izolate și insule aproape nedescoperite.

  1. Golful Hisarönü
    Acest golf este situat în apropiere de Marmaris, la capătul estic al Peninsulei Datça. Este un golf cu peisaje spectaculoase date de relieful stâncos. Aici sunt câteva dintre locuri de ancorat preferate ale noastre: Selimiye, Orhaniye, Koçabahce (cunoscut și ca ”Sailors’ Paradise”) sau Dirsek Bükü. Puteți închiria bărci din Orhaniye, dar nu este departe nici dacă vreți sa ajungeți aici cu o barcă închiriată la Marmaris.
  2. Golful Fethiye
    Două centre importante de sailing s-au dezvoltat în acest golf în ultimii douăzeci de ani: Fethiye și Göcek. Dacă Fethiye este cunoscut datorită atracțiilor sale turistice, Göcek este o stațiune dezvoltată mult datorită sailingului și apropierii sale de aeroportul Dalaman (27 km). Un numărmare de companii de charter oferă bărci în aceste două porturi. Dacă alegeți să veniți aici, veți fi impresionați de verdele pădurilor de pini și măslini care intră până în mare. Recomandăm acest golf celor mai puțin experimentați datorită distanțelor scurte și a mării foarte blânde din această zonă.
  3. Symi
    Este bijuteria ascunsă a Dodecanezelor. Cândva celebră pentru constructorii săi de trihantire (bărci tradiționale de lemn), astăzi este destinația favorită a multor artiști și celebrități care se ascund aici de lumina reflectoarelor. Deși noi facem, de obicei, o oprire de o noapte pe Symi, această insulă poate fi o destinație de aproape o săptămână. Golfurile Sf. Gheorghe (cu o plajă mică la baza unui munte), Panormitis (care găzduiește o mănăstire importantă a ortodocsiei grecești) sau Pedi (cu un mic sat cu 2-3 taverne) sunt atracții în sine pentru oricine este în căutarea unor locuri izolate. Orașul Symi este și el plin de farmec, cu magazine și cârciumioare mici, elegante.
    Puteți vizita și insula Halki, sora cea mică a insulei Symi, o insulă foarte frumos colorată și cu doar 300-400 de locuitori permanenți. Ca să ajungeți aici, cel mai simplu este să închiriați o barcă din Rodos sau Marmaris.
  4. Bodrum
    Cunoscut în vremurile antice sub numele de Halicarnas, orașul găzduia una dintre cele șapte minuni ale lumii antice: Mausoleul din Halicarnas. Cu trei marine moderne (Bodrum, Turgut Reis, Yalikavak) care în total numără peste 2000 de ambarcațiuni cu vele și motor, Bodrum este cel mai mare centru de yachting din zonă, atât de pe malul turcesc, cât și de pe cel grecesc. Încărcătura sa istorică, atrcțiile turistice (restaurante, centre de distracție, magazine etc.) precum și poziția sa geografică, au făcut ca Bodrumul să devină punct de plecare pentru multe companii de charter din Turcia. De aici puteți organiza trasee spectaculoase fie de-a lungul coastei Peninsulei Datça, fie spre nord, spre Didim, Kușadasi sau Izmir, fie spre Insulele Dodecaneze.
  5. Golful Gökova
    Una dintre destinațiile favorite ale lui Jacques-Yves Cousteau, golful Gökova are unele dintre cele mai spectaculoase priveliști și locuri de ancorat din această zonă. Insula Cleopatrei, cu ruinele unei case de vacanță ale misterioasei regine și nisip adus din Sahara, Golful Englezesc, un loc foarte bine protejat folosit de englezi in Al Doilea Război Mondial pentru a ataca germanii care controlau Insulele Dodecaneze din vecinătate, Karacasögüt, cu clubul sau de yachting elegant, sunt doar câteva dintre locurile foarte căutate în acest golf idilic.
    Dacă vreți să petreceți o vacanță la sailing aici, cel mai simplu este să închiriați o barcă din Bodrum sau Turgut Reis.
  6. Tilos și Nisiros
    Sunt două dintre insulele mai puțin animate ale arhipelagului Dodecanez. Tilos este un loc idilic, cu un port foarte bine protejat, cu doar câteva sute de locuitori permanenți. După câteva zile te vei simți ca acasă încât vei avea sentimentul că ești unul dintre localnici. Insula vecină, Nisiros, este mai aproape de civilizație și un pic mai animată, dar păstrează totuși farmecul unei insule mici. Dacă ajungeți acolo, faceți un tur al insulei și vizitați vulcanul din vârful insulei.
  7. Marmaris
    Unul dintre cele mai protejate golfuri din Mediterana, Marmaris este locul nostru preferat de pornire pe mare. Pe lângă infrastructura foarte bine pusă la punct, Marmaris are avantajul că îți permite ca într-un charter de o săptămână să poți pleca spre o grămadă de destinații interesante: la este poți merge către Fethiye și Göcek, la vest poți merge lejer către Golful Hisarönü sau mai departe către Peninsula Datça și Bodrum, în timp ce la sud vei putea merge către Insula Rodos și Arhipelagul Dodecanez. Pe lângă destinațiile multiple, Marmaris este și unul dintre cele mai active centre de yachting sportiv. Clubul de Yachting din Marmaris organizează regate de-a lungul anului, chiar și în lunile de iarnă.
  8. Kaș
    Situat mai la est, către Antalya, Kaș este unul din acele locuri de care nu știai nimic, nu aveai nici o așteptare, dar îți rămâne în suflet. Chiar dacă nu este cea mai populară zonă de sailing, Kaș beneficiază totuși de o marină modernă, bine protejată natural, precum și de o altă marină mai veche a primăriei situată chiar în centrul orașului. Orașul este foarte interesant din punct de vedere arhitectural. O tură de sailing aici ar trebui neapărat să includă insula Kastelorizo situată la doar căteva mile distanță, precum și Kalkan, Kekova și plaja Kaputaș.
  9. Golful Yeșilova
    Mai puțin cunoscut, însă foarte spectaculos, Yeșilova este golful delimitat de Sögüt, Bozburun și Insula Symi. Cu multe locuri de ancorare foarte prietenoase, apa excelentă și restaurante cu ponton, acest golf este un paradis al yachtsmenilor. Ne place la Sögüt pentru restaurantul Octopus și apusurile spectaculoase, Bozburunul este foarte interesant datorită portului care este inima orașului, fiind un oraș care se poate confunda foarte ușor cu unul grecesc.
  10. Peninsula Datça
    Principalul oraș de pe această peninsulă este Datça. De zici puteți naviga fie spre est în Golful Hisarönü, fie spre vest, unde veți găsi 2-3 locații spectaculoase. Nouă ne place foarte mult Hayitbuku, unde este un loc perfect de înotat și unde puteți să vă bucurați de o atmosferă idilică, precum și la în capătul vestic al peninsulei, la Knidos, unde veți ancora într-un port antic, construit acum mai bine de două mii de ani. Aici vă puteți plimba printre ruinele vechiului Knidos. Nu vă va stingheri absolut nimeni pentru ca cea mai apropiată localitate este la mai bine de 20 km.

 

PREȚURI PENTRU ÎNCHIRIERI BĂRCI ÎN SUDUL TURCIEI ȘI DODECANEZE

Am luat ca bază de calcul prețuri în septembrie-octombrie pentru o barcă de 40-42 de picioare cu trei cabine și două băi.
O astfel de barcă poate găzdui 6 persoane + skipper.

Marmaris – 1943,50 Euro
Fethiye – 1787,50 Euro
Gocek – 1428,87 Euro
Bodrum – 2065,00 Euro